Openbare bronnen

Openbare bronnen

avatar

Auteur: Piet

Website van Piet | Artikelen van

In dit artikel is een overzicht gemaakt van de belangrijkste openbare bronnen die op internet te vinden zijn. Openbronnenonderzoek is het verzamelen, selecteren en analyseren van informatie uit openbare bronnen, zoals het internet. Dit artikel bestaat uit geselecteerde open bronnen die, vooral in Nederland, makkelijk zijn bij een onderzoek naar een persoon of bedrijf.

Personen

 • WieoWie.nl – De site WieoWie is misschien wel de makkelijkste website voor het (snel) vinden van personen. Je hoeft alleen een voor- en een achternaam in te voeren, en de website doet de rest. Het zoekt op een heleboel vooral Nederlandse websites waar informatie over de betreffende persoon kan staan. Ook zoekt het in zoekmachines en probeert het telefoonnummers aan personen te koppelen. Voer je eigen naam eens in en kijk wat eruit komt!
 • Pipl.com – Deze website lijkt veel op de vorige website, maar is toch nét iets anders. Pipl.com is een website dat naar personen zoekt op internet en in hun eigen gemaakte database. Deze database bevat vaak meer dan er op internet beschikbaar is, zoals oudere profielpagina’s en opgeslagen bestanden (PDF’jes). Je hoeft in principe alleen een voor- en achternaam op te geven en Pipl doet de rest.
 • 123people.nl – Personen zoeken in Nederland, en geven de vorige twee websites niet genoeg resultaten? Dan is 123people misschien de oplossing voor jou. Het zoekt nét weer op een andere manier dan de overige openbronnen zoeksites, dus is altijd het proberen waard.
 • Spyderweb.nl – Een persoon laat vaak wel eens personalia op het internet rondslingeren. De website Spyderweb.nl heeft verschillende zoekmogelijkheden waarop naar personen kan worden gezocht, onder andere via:
  • Telefoonnummer;
  • Straat en woonplaats;
  • Overige personalia.
 • Namechk.com – Nicknames worden veel gebruikt op internet om de echte naam te verbergen of te verkorten. Je kunt een persoon vaak niet vinden omdat de persoon steeds als zijn nickname op internet verschijnt. Nu is hier een oplossing voor! Namechk.com controleert op tientallen websites wereldwijd of de ingevoerde nickname nog beschikbaar is. Zo kun je controleren of een persoon zich misschien ergens anders ook heeft aangemeld, of je kunt kijken of je eigen nickname ergens gebruikt wordt.
 • Forumgrazer.nlForumgrazer is een website waarmee op minimaal 700 Nederlandse fora kan worden gezocht naar een bepaalde persoon of nickname. Het is een belangrijke open bron, omdat bijvoorbeeld Google en Wieowie vaak fora overslaan.
 • Google.nl – De oude vertrouwde manier van zoeken. Google is en blijft een van de beste zoekmethodes voor het vinden van informatie op het internet en mocht niet op deze lijst ontbreken. Tip: zoek voor- en achternamen tussen dubbele quotes (“”).

Bedrijven/ondernemingen

Er zijn verschillende manieren om naar bedrijven te zoeken op het internet.

 • Websitegeschiedenis – De eigen website van een bedrijf is misschien wel de belangrijkste open bron die beschikbaar is. Je kunt nu met de WayBack Machine kijken wat de website vroeger allemaal op de website had staan, om zo misschien meer informatie te achterhalen.
 • Kamer van Koophandel – Via de website van de KvK kun je in het handelsregister kijken waar vaak belangrijke informatie over een onderneming staat.

Natuurlijk zijn er veel meer open bronnen beschikbaar. We hebben in dit artikel alleen de volgens ons belangrijkste open bronnen opgesomd. Er is ook een website beschikbaar waar nog veel meer open bronnen terug te vinden zijn. Deze website heet Code1000.com en is zeker een bezoekje waard.


Gerelateerde posts


Reacties


Laat een reactie achter

Je dient ingelogd te zijn om een reactie te plaatsen.

Rss Feeds   Twitter ons   Email Updates